faq

Wat is stucen?

Het stucen wordt gedaan door een stukadoor. Een stukadoor wordt ingeschakeld als wanden en/of plafonds (bijvoorbeeld gipsplaten, kalkzandsteen, beton of metselwerk) niet egaal zijn. Vaak is dit het gevolg van oneffenheden of gaten. Door het aanbrengen va een laag op gipsbasis, maakt een stukadoor de wand of plafond weer egaal. Het traditionele stucwerk gebeurt normaal gesproken tot een dikte van 10 millimeter. Alles wat dikker is, heet ook al raapwerk. De stukadoor legt de gipslaag handmatig aan met een bord en een spaan. Met behulp van een gipsspuit kan dit ook machinaal gebeuren. De gipsspuit wordt vaak gebruikt bij grotere projecten. Voor het beste resultaat, is het verstandig om de betreffende ondergrond altijd eerst voor te strijken. Hierdoor hecht de ondergrond zich beter en vertoont deze ook minder zuigkracht. Het voordeel hiervan is dat de stukadoor meer de ruimte heeft om de oppervlakte na te bewerken. Tijdens het bewerken van de aangebrachte gipslaag, gebruikt de stukadoor zijn zogeheten rij om alles egaal te maken. Vervolgens gebruikt hij zijn spackmes voor een glad resultaat. Hierna dient de laag te drogen. Zodra de laag bijna droog is, wordt die nog eens nat gemaakt. In deze laatste fase gebruikt de stukadoor een spons en nogmaals zijn spackmes om alles glad en sausklaar op te leveren. Nieuwbouwwoningen worden doorgaans behangklaar opgeleverd. Om wanden en plafonds in nieuwbouwwoningen spiegelglad te krijgen, is het aanbrengen van dunpleister een optie. Ook dunpleister is een manier van stucen. Dit gebeurt machinaal en wordt er een laag van maximaal twee millimeter aangebracht. Dunpleister is sneller aangebracht en is ook nog eens goedkoper.

Deze soorten stucwerk bestaan er

Stucwerk is te verdelen over verschillende typen wandafwerkingen:

Bij sausklaar stucwerk wordt vaak een laag tot tien millimeter aangebracht. Deze laag verwijdert de oneffenheden en wordt glad gemaakt, zodat deze direct overschilderbaar is met latex verf.

Bij behangklaar stucwerk werkt de stukadoor kleine gaatjes en oneffenheden weg. Nieuwbouwwoningen worden vaak behangklaar opgeleverd. Voor het sausklaar maken van een behangklare wand, is meestal het eerder benoemde dunpleister nodig.

Schuurwerk is doorgaans van toepassing op plafonds. Het schuurwerk wordt aangebracht met een zwepende beweging. Uiteindelijk zullen er uitgelijnde halve cirkels op het plafond ontstaan.

Stucwerk dikker dan tien millimeter wordt raapwerk genoemd. Raapwerk gebeurt in meerdere lagen. Na de eerste gipslaag van tien millimeter, gebruikt de stukadoor een gipskam om de laag weer grof te maken. Zodra de laag weer droog is, wordt een volgende laag aangebracht.

Afgerond stucwerk moet in elk geval de tijd krijgen om te drogen. Wacht altijd met sauzen of latex spuiten, totdat alle natte plekken op het stucwerk zijn verdwenen. Onvoldoende droogtijd kan leiden tot onherstelbare schades zoals scheuren of glimmende plekken. Om de juiste droogtijd te bepalen, zijn onderstaande factoren van belang:

  • Wat is de laagdikte van het stucwerk?

Over het algemeen houden wij één millimeter droogtijd per dag aan. Voor een aangebrachte laag van tien millimeter zou dan circa tien dagen staan. Dunpleister, dat een maximum laagdikte van twee millimeter heeft, is rond de twee dagen voldoende opgedroogd en uitgehard.

  • Wat is de binnentemperatuur van de woning?

Op natuurlijke wijze laten drogen is de beste manier. Wij raden aan de tempartuur geleidelijk op te voeren (maximaal één tot twee graden per week) tot een maximum van twintig graden. Schroef de temperatuur niet gelijk omhoog. Dit kan leiden tot onherstelbare schade, zoals scheuren. Droogtijd forceren zal alleen maar vervelende gevolgen hebben.

  • Welke ventilatiemogelijkheden zijn er?

Nadat het stucwerk is opgeleverd, dienen er voldoende ventilatiemogelijkheden te zijn. De ramen op kiepstand zetten is hiervoor al voldoende. Het goed laten doortochten, bevordert de droogtijd.

  • Hoe is de luchtvochtigheid in de woning?

Bij de oplevering hebben nieuwbouwwoningen vaak een hoge luchtvochtigheid. Dit komt doordat er onvoldoende gestookt en geventileerd is. Bij bouwmarkten of machineverhuur bedrijven kun je een luchtontvochtiger huren.

Zodra wanden en/of plafonds van uw woning niet meer glad en egaal zijn, kunt een stukadoor inschakelen.

De kosten van traditioneel stucwerk per vierkante (m2) bedragen 16,95 euro.

De stucadoor probeert scheuren in het stucwerk altijd te voorkomen. Eenvoudig is dit niet, omdat de werking van de constructie van een woning van grote invloed is op scheuren. Scheuren ontstaan vaak bij grote temperatuur verschillen. Scheuren ontstaan het vaakst in een aan- of uitbouw. Ook komen de scheuren in nieuwbouwwoningen voor. Dit omdat nieuwbouwwoningen bij oplevering erg vochtig zijn en er tegelijkertijd snel wordt gestookt om de woning op temperatuur te brengen. Dit leidt in korte tijd tot grote temperatuur verschillen en uiteindelijk tot een krimping van de constructie.

Door altijd eerst alle overgangen van het stucwerk van wanden naar plafonds te snijden, voorkomen onze stukadoors scheuren in nieuwbouwwoningen. Hierdoor hechten gebruikte stucmaterialen niet aan elkaar. Ook brengen wij altijd kitwerk aan in het stucwerk. Op deze manier worden naden elastisch en kan vervolgens het spuitwerk met latex verf geberuen. Plafondplaten met v-naden en andere overgangen verdienen een behandeling met gitex (breed gaasband). Dit voorkomt ook scheuren. Het is niet het ultieme medicijn, maar is meestal bestand tegen de werking van de constructie.

Heb vooral geduld. Warm uw nieuwbouwwoning rustig op. Wekelijks één tot twee graden. Daarmee voorkomt u vervelende gevolgen.

Stucwerk gebeurt meestal handmatig en heeft de gipslaag een dikte tussen de zes en tien millimeter. Dunpleister heeft een dikte van enkele millimeters en wordt machinaal aangebracht. Dunpleister is  enkel geschikt voor wanden (dus niet voor plafonds) en nieuwbouwwoningen, waarvan de wanden behangklaar worden opgeleverd. Oudere woningen zijn ongeschikt voor een dunnere pleisterlaag. Dunpleister wordt sneller aangebracht dan stucwerk en is ook goedkoper. Het resultaat van beide is hetzelfde: gladde en strakke muren.

Voor het berekenen van de prijs per vierkante meter, is onze minimale afname aan stucwerk vijftig vierkante meter. Voor alles hieronder, brengen wij daggeld inclusief materiaal in rekening.