Hoeveel kost stucen?

Het tarief voor het stucen van een muur of plafond is afhankelijk van diverse factoren en omstandigheden. Daarom bespreken we in dit artikel alle factoren en mogelijkheden zodat u een beter idee heeft van de prijsopbouw voor het stucen.

Wat is stucwerk?

Laten we beginnen met het verduidelijken van wat stucwerk juist inhoudt, om zo verwarring te voorkomen. Stucwerk is het aanbrengen van een laag mortel, dat meestal bestaat uit gips of kalk, op een muur of een plafond. Afhankelijk van het doel van het stucwerk en de staat van de muren en plafonds kan deze laag enkele millimeters tot enkele centimeters dik zijn. Zijn de muren en plafonds erg beschadigd of bevatten ze veel scheurtjes en oneffenheden? Dan is stucwerk met een dikke laag mortel nodig. Wil je een nieuwbouwwoning met muren en plafonds die in goede staat zijn, laten stucen? Dan is stucwerk met een dunne laag mortel nodig.

Twee verschillende soorten stucwerk: raapwerk en pleisterwerk 

Er zijn twee belangrijke soorten stucwerk, waar redelijk veel verwarring over bestaat: raapwerk en pleisterwerk, de twee soorten worden vaak met elkaar verward. Maar wat is het verschil tussen de twee? We bespreken de twee soorten hieronder.

Wat is raapwerk, en wanneer wordt het toegepast?

Raapwerk wordt toegepast wanneer je een erg beschadigde muur of beschadigd plafond hebt, en dit weer vlak en/of recht wilt maken. Raapwerk is dus eigenlijk niets meer dan zwaar beschadigde muren of plafonds vlak en recht te maken om het daarna af te kunnen werken met verf, behang of sierpleister. Voor raapwerk wordt er meestal een gipsmortel, die enkele centimeters dik is, gebruikt.

Wat is pleisterwerk, en wanneer wordt het toegepast?

In tegenstelling tot raapwerk, wordt er voor pleisterwerk een dunne laag mortel, die enkele millimeters dik is, gebruikt. Dat is ook logisch want pleisterwerk heeft vaak een ander doel dan raapwerk. Pleisterwerk wordt namelijk vaak toegepast als afwerking voor een muur of een plafond, maar pleisterwerk kan ook gebruikt worden om lichte beschadigingen aan muren en plafonds te herstellen. Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd. 

De goedkopere variant van pleisterwerk is Spackspuitwerk. Spackspuitwerk vereist immers weinig tijd, waardoor de kost ervan lager ligt. De duurdere variant van glad stucwerk of pleisterwerk is Spachtelputz, dit is een sierpleister.

Raapwerk en pleisterwerk: wat is het prijsverschil?

Nu weet je al dat er een groot verschil is tussen pleister- en raapwerk, maar is dat verschil ook merkbaar bij de prijzen van de twee soorten stucwerk? 

Aangezien raapwerk toegepast wordt om grote beschadigingen aan muren te herstellen en pleisterwerk enkel toegepast wordt om kleine beschadigingen aan muren te herstellen, is het redelijk logisch dat raapwerk duurder is dan pleisterwerk. De gemiddelde kost van raapwerk op een muur is namelijk 15-25 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde kost voor het laten bepleisteren van een muur tussen de 8 en 20 euro per vierkante meter ligt. Let op: indien het pleisterwerk toegepast wordt als afwerking van een muur of plafond, is de prijs van het pleisterwerk afhankelijk van de afwerkingsgraad. Indien de afwerking een grote precisie vereist, kan de prijs van het pleisterwerk dus duurder zijn.

Hoe kun je stucwerk kosten berekenen?

 Voordat je een stukadoor aan je stucwerk laat beginnen, moet je uiteraard een duidelijke prijsafspraak hebben met deze stukadoor. De meeste stukadoors berekenen hun prijs op basis van het aantal vierkante meters, maar sommigen kiezen ervoor om de stucwerk kosten per uur te berekenen. Vaak is het voor de klant voordeliger om de stucwerk kosten per vierkante meter te berekenen, zo weet je  vooraf al hoeveel het stucwerk zal kosten. Vergeet ook niet dat hoe meer vierkante meters er gestuct moeten worden, hoe lager de prijs per vierkante meter zal worden.

Wat is de gemiddelde prijs van stucen?

Nu we stucwerk verduidelijkt hebben en de twee soorten stucwerk besproken hebben, kunnen we een antwoord formuleren op de vraag: “Wat is de gemiddelde prijs van stucen?”.  

Zoals we al gezegd hadden, kunnen we hier niet zomaar een antwoord op geven en is de kost van een stukadoor afhankelijk van enkele factoren. De eerste belangrijke factor is de grootte van het oppervlak dat gestuct moet worden. Zo is er een groot prijsverschil tussen het laten stucen van een keuken van 10 vierkanten meter en een woonkamer van 50 vierkanten meter. De kost voor het laten stucen van een muur is gemiddeld  € 10 tot € 22 per vierkante meter. 

Wil je een plafond laten stucen? Dan moet je rekenen op een iets hogere kost, een plafond stucen vereist immers meer moeite en tijd. Voor het stucen van een plafond betaal je ongeveer 15 tot 20 euro per vierkante meter. De nodige materialen en de loonkosten van de stukadoor zijn inbegrepen in de bovenstaande prijzen.

Kostprijs van stucwerk in badkamer

Zoek je een stukadoor voor stucwerk in je badkamer? Dan zullen de kosten van dat stucwerk hoger liggen dan in andere kamers in je huis. Dat komt doordat badkamers zeer vochtig zijn, en de muren van een badkamer dus vochtresistent moeten zijn. Om muren waterbestendig te maken, heb je een speciaal soort stucwerk nodig. Daarnaast wordt er bovenop dit stucwerk vaak nog een waterafstotende laag aangebracht. Deze zaken zorgen ervoor dat de kostprijs van stucwerk in je badkamer duurder zijn dan in andere kamers. Voor het stucen van een badkamer moet je rekenen op een totaalprijs tussen de 900 en 3.000 euro. Zoals je ziet, kan de prijs van het stucen van een badkamer erg verschillen. Vraag daarom een offerte aan om de exacte kostprijs van het stucen van je badkamer te weten te komen.

Waarom zou je een badkamer stucen?

Hierboven hebben we de prijs van het laten stucen van je badkamer besproken. Vaak wordt er tegelwerk gebruikt in een badkamer, maar stucwerk in een badkamer heeft heel wat voordelen. Zo zorgt stucwerk in een badkamer voor een geweldige, frisse en moderne uitstraling die een leuke sfeer geeft aan de badkamer. Je kunt stucwerk immers zeer strak laten aanbrengen op de muren van je badkamer. Daarnaast kun je bij stucwerk ook kiezen uit verschillende kleuren waar je badkamer mee afgewerkt kan worden. 

Badkamertegels kunnen echter ook in verschillende kleuren aangebracht worden, daarom vraag je je misschien af waarom je toch voor stucwerk in je badkamer zou kiezen. “Waarom zou je voor stucwerk kiezen in plaats van tegelwerk in je badkamer?” is dan ook een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Er zijn echter nog wat voordelen verbonden aan stucwerk ten opzichte van tegelwerk. Zo heeft stucwerk geen voegen waarin vuil zich kan ophopen of schimmels kunnen ontstaan. Maar dat is nog niet alles, stucwerk is immers vaak ook goedkoper dan tegelwerk. Kortom: het is zeker de moeite waard om te overwegen om stucwerk te gebruiken in je badkamer!

Welk stucwerk kun je al dan niet gebruiken in een badkamer? 

Wil je stucwerk laten aanbrengen in je badkamer? Dan moet je natuurlijk eerst nog een soort stucwerk kiezen, voordat de stukadoor begint aan zijn taak. Zoals we je al vertelden zijn badkamers zeer vochtig waardoor niet alle soorten stucwerk erin gebruikt kunnen worden. Maar welke soorten stucwerk kun je dan gebruiken in een badkamer en welke soorten stucwerk kun je niet gebruiken in een badkamer? We beantwoorden het hieronder allemaal!

Welk stucwerk kun je niet gebruiken in een badkamer?

Spackspuitwerk en sierpleister zijn helaas niet geschikt voor het stucen van je badkamer, dat komt doordat ze niet geschikt zijn voor de hoge vochtigheidsgraad in badkamers. Maar niet getreurd er zijn heel wat soorten stucwerk die wel geschikt zijn voor badkamers, denk hierbij bijvoorbeeld aan: Tadelakt, microcement of microbeton en Beton Ciré.

Welk stucwerk kun je gebruiken in een badkamer?

Zoals we je hierboven al vertelden zijn er heel wat soorten stucwerk die geschikt zijn voor de hoge vochtigheidsgraad die in badkamers heerst. De meest populaire soorten stucwerk voor badkamers zijn: Tadelakt, Microcement of Microbeton en Beton Ciré. Hieronder bespreken we elke soort stucwerk afzonderlijk.

Tadelakt 

Tadelakt is een speciale soort stuc dat opgebouwd is uit kalk. Tadelakt komt uit de regio Marrakesh, in Marokko. Tadelakt is Marokkaans voor masseren. Deze naam werd niet zomaar gekozen, bij Tadelakt wordt het oppervlak toch gemasseerd met een vlakke steen door het polijsten. Het grote nadeel van deze soort stucwerk is dat Tadelakt zeer gevoelig is en snel beschadigd kan worden. Zo kun je best niet te veel shampoo of zeep laten vallen op deze soort stucwerk en ook bij het proper maken van muren met Tadelakt gebruik je best geen chemische producten. Maar hoe kun je muren met Tadelakt dan reinigen? Wel, dat kan door een spons met olijfzeep of Marseillezeep te gebruiken. Nog een nadeel van Tadelakt is dat het redelijk duur kan zijn doordat het geïmporteerd moet worden.

Microbeton en microcement

Ook Microbeton en Microcement zijn perfect geschikt voor badkamers. Ze zijn namelijk niet alleen bestendig tegen een hoge vochtigheidsgraad, maar ze hebben ook een coole en stoere look. Misschien vraag je je af waarom we Microcement en Microbeton bij elkaar plaatsen, dat komt doordat er niet veel verschil is tussen de twee soorten stucwerk. Het verschil tussen Microbeton en Microcement is namelijk enkel merkbaar in de hardheid en dikte. Heb je een dikke laag nodig? Dan is Microbeton de beste keuze voor jou, deze soort stucwerk wordt namelijk dik aangebracht en kan maximum 8 centimeter dik zijn. Hierdoor is Microbeton zeer sterk. Microcement daarentegen wordt iets dunner aangebracht.

Beton Ciré 

Wil je een iets lagere prijs betalen voor het stucwerk in je badkamer? Dan kun je ook kiezen voor Beton Ciré. Beton Ciré is afkomstig uit Frankrijk en wordt ook wel eens “sierbeton” of “betonstuc”. Beton Ciré is een van de meest duurzame en sterke soorten stucwerk en is geschikt voor vochtige plaatsen zoals badkamers en keukens. Ook kun je met Beton Ciré zowel wanden als vloeren stucen. Deze zetten wij tevens geheel conform de voorschriften van de leverancier.

Beton Ciré staat ook bekend voor de mooie afwerking die het heeft. Beton Ciré is toch mooi doordat het ambachtelijk met de hand wordt toegepast, zo maak je een mooie betonlook. Soms wordt er op Beton Ciré nog een laag PU-coating aangebracht, dit zorgt ervoor dat het stucwerk helemaal vrij is van poriën. Er bestaan echter ook Beton Ciré afwerkingen die in 1 keer kunt monteren.

Je wist al dat Beton Ciré waterdicht is en dus perfect gebruikt kan worden in vochtige plaatsen zoals keukens en badkamers. Maar er is meer, want wist je dat Beton Ciré ook schimmelwerend is? Het aanbrengen van Beton Ciré zorgt dus voor een geweldige hygiëne en daarom wordt Beton Ciré vaak gebruikt in biologisch gevoelige plaatsen zoals ziekenhuizen.

Schakel een stukadoor in voor het stucen van je badkamer

Wil je zelf je badkamer stucen? Dat is absoluut geen goed idee. Zonder ervaring stucen is immers nooit een goed idee, zeker niet in een badkamer. Het stucen van je badkamer is namelijk zeer moeilijk en vraagt heel wat tijd, kennis en ervaring. Daarom is de kans zeer groot dat je fouten maakt en dat je daardoor veel meer moet gaan betalen. Voor je het weet moet je toch meer betalen voor het herstellen van de schade die je aangericht hebt, dan je betaald zou hebben voor een stukadoor. Zorg er uiteraard wel altijd voor dat je een stukadoor kiest die wel ervaring en kennis heeft met het stucen van badkamers.

Kostprijs van stucwerk in woonkamer 

Gelukkig is het laten stucen van een woonkamer iets goedkoper dan het laten stucen van een badkamer. Dat komt doordat woonkamers meestal niet zo vochtig zijn en het stucwerk in een woonkamer dus niet vochtbestendig moet zijn. Maar hoeveel kost het laten stucen van je woonkamer dan? Wel dat is afhankelijk van de oppervlakte van de muren en plafonds die gestuct moeten worden, en van het type stucwerk waarmee dit gedaan wordt. Wil je niet te veel geld uitgeven en wil je dus voor de goedkoopste optie kiezen? Dan kies je best voor spackspuitwerk, gemiddeld betaal je zo’n 5 – 11 euro per vierkante meter voor het laten stucen van je woonkamer met spackspuitwerk. Ben je geen fan van de korrelige afwerking van spackspuitwerk en ben je bereid iets meer te betalen? Dan kun je best kiezen voor glad stucwerk, ook wel pleisterwerk. Hiervoor betaal je tussen de 10 en 22 euro per vierkante meter.

Hoeveel kost een stukadoor?

Afhankelijk van het soort stucwerk en de ruimte die  gestuct moet worden, kunnen de kosten van een stukadoor erg verschillen. Meestal variëren de prijzen van een stukadoor tussen € 6 en € 20 per vierkante meter. Aangezien de kost van een stukadoor erg afhankelijk is van de grootte van het oppervlak dat bewerkt moet worden, daalt de prijs per vierkante meter wanneer je een groot oppervlak wilt laten stucen. Kortom: hoe meer vierkante meters gestuct moeten worden, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt.

Zelf stucen, of een stukadoor inschakelen?

Op het eerste gezicht kan stucwerk uitvoeren een eenvoudige klus lijken, maar dat is in de meeste gevallen toch maar schijn en daarom is het een beter idee om een stukadoor in te schakelen. Maar waarom is stucen dan zo moeilijk waardoor het best is om een stukadoor in te huren? Wel, dat komt doordat je muren strak, egaal en mooi moeten zijn. Een goede stukadoor kan hiervoor zorgen zodat de gestucte ruimte een luxueuze en propere uitstraling heeft. Daarnaast beschikken ze ook over een erkend kenmerk, waardoor je zeker kan zijn van zeer professioneel stucwerk. Deze kwaliteit kun je zelf niet behalen, zelfs niet na duizenden online tutorial video’s. Maar dat zijn zeker nog niet alle redenen om een stukadoor in te huren, hieronder hebben we ze allemaal op een rijtje gezet:

 1. Als je een stukadoor inhuurt, krijg je garantie op het stucwerk 

Wie een stukadoor inhuurt heeft recht op garantie. Dat betekent dat er als er iets misloopt of de kwaliteit van het stucwerk niet voldoende is, de stukadoor dit moet oplossen. Wanneer je zelf stuct, heb je uiteraard geen recht op garantie. 

 1. Advies van een deskundige

Een stukadoor kan je altijd vakkundig advies geven over stucwerk, zo weet je altijd wat het beste is voor jou en kun je een oplossing vinden als er problemen zijn. Zo kan een stukadoor bijvoorbeeld voor jou kiezen wat de beste soort stucwerk is voor jouw ruimte, eisen en wensen.

 1. Je bespaart tijd

Stucwerk vereist heel wat tijd. Door stucwerk uit te besteden aan een stukadoor bespaar je dus niet alleen moeite, maar ook heel veel tijd. Deze tijd kun je dan zelf nuttig besteden aan de dingen die je graag doet en je werk. Daarnaast zorgt het inhuren van een stukadoor er ook voor dat het stucwerk veel sneller gedaan is. Dat komt doordat de stukadoor veel ervaring heeft met stucen, en dit dus veel sneller en beter kan dan iemand die nog nooit gestuct heeft.

 1. Je kunt er zeker van zijn dat het stucwerk een goede kwaliteit zal hebben

Wanneer je zelf voor het eerst stuct, zul je geen goede kwaliteit leveren. Een ervaren stukadoor daarentegen, heeft al verschillende projecten succesvol afgewerkt en kan dus de beste kwaliteit van stucwerk leveren. Je kan er dus zeker van zijn dat het stucwerk goed en professioneel is uitgevoerd, en dat het nog lang zal meegaan.

 1. Meer comfort in huis

Na het stucwerk, kun je genieten van dat extra wooncomfort waar stucwerk voor zorgt. Je plafonds en muren zijn dan immers egaal, strak en ogen luxueus. Ook stijgt de isolatiewaarde van je huis door stucwerk te laten uitvoeren.

 1. Geniet van een laag btw-tarief 

Op de meeste producten en diensten betaal je 21% in Nederland, dat is bij stucwerk echter niet altijd het geval. Is je huis ouder dan 2 jaar? Dan betaal je maar 9% belastingen op de kosten van de stukadoor. Zo bespaar je al snel enkele honderden euro’s, zeker bij grote projecten kan dit voordeel fel oplopen.

De verschillende soorten stucwerk en hun prijs

Er zijn verschillende soorten stucwerk, en elk hebben ze hun voordelen. Dat betekent dat ze ook erg uiteenlopende prijzen hebben. Maar wat zijn die prijzen eigenlijk exact, en welke soort stucwerk moet je kiezen? We leggen het hieronder allemaal uit!

Spuitwerk of spackspuitwerk 

Wil je stucwerk laten doen en ben je hiervoor op zoek naar een goedkope, maar toch kwalitatieve oplossing? Dan is spackspuitwerk of ander spuitwerk waarschijnlijk de perfecte keuze voor jou. Spackspuitwerk en spuitwerk worden namelijk de goedkoopste soorten stucwerk genoemd. Spackspuitwerk en spuitwerk worden vaak toegepast in nieuwbouwwoningen, maar kunnen ook in ouderenwoningen aangebracht worden. Ook kan spackspuitwerk of ander spuitwerk zowel op muren als op plafonds geplaatst worden. Per vierkante meter wit spuitwerk betaal je gemiddeld een stucwerk kost van tussen de 5 en 7 euro. Wil je liever wat kleur op je muren? Per vierkante meter gekleurd spuitwerk betaal je tussen de 7 en 9 euro.

Glad stucwerk of pleisterwerk 

Één van de populairste soorten stucwerk is pleisterwerk of glad stucwerk. Zoals de naam het al verklaart, zorgt deze soort stucwerk voor een gladde afwerking van wanden en plafonds. Maar dat is niet de enige reden waarom deze soort stucwerk zo populair is, pleisterwerk is immers ook redelijk goedkoop in vergelijking met andere soorten stucwerk en kan overal gebruikt worden; van muren in oude huizen tot plafonds in nieuwbouwwoningen. De prijs voor stucwerk aan de binnenkant van je huis kost tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter. Wil je ook buiten pleisterwerk laten uitvoeren? Dan betaal je meer, aangezien dit moeilijker is (tussen de 15 en 75 euro per vierkante meter).

Leemstuc

Wil je een chique afwerking en ben je bereid daarvoor een redelijk stevige prijs te betalen? Dan is leemstuc misschien wel iets voor jou. Deze soort stucwerk zorgt er namelijk voor dat je muren en plafonds er zeer chique uitzien. Leemstuc wordt vaak aangebracht in badkamers en toiletten. De stucwerkkost van Leemstuc is gemiddeld 100 euro per vierkante meter.

Beton Ciré

Een andere chique, maar kostbare soort stucwerk is Beton Ciré. Deze soort stucwerk wordt vaak gebruikt in badkamers, toiletten en keukens. Voor Beton Ciré betaal je ongeveer 80 tot 140 euro per vierkante meter, dat is duur maar dus toch iets goedkoper dan Leemstuc.

De nadelen van glad pleisterwerk 

Glad pleisterwerk heeft tal van voordelen, daarom is het ook zeer populair. Zo geeft glad pleisterwerk een ruimte een strakke en luxueuze uitstraling en kunnen scheurtjes in de gepleisterde muur eenvoudig gerepareerd worden. Zoals bij alles zijn er echter ook enkele nadelen verbonden aan glad pleisterwerk, maar wat zijn die nadelen van glad pleisterwerk dan? We zetten ze hieronder op een rijtje!

Glad pleisterwerk moet lang drogen

Nadat een muur of een plafond gestuct is, moet het een tijdje drogen voordat je erop kunt schilderen of behangen. Voor de meeste mensen is het geen probleem om een tijdje te wachten en de bepleisterde muren te laten drogen, maar sommige mensen hebben niet veel tijd en zijn gehaast waardoor dit best snel moet gaan. Voor deze mensen is glad pleisterwerk misschien niet de beste optie, deze soort stucwerk moet immers lang drogen. Hoelang stucwerk precies moet drogen is afhankelijk van enkele factoren zoals de luchtvochtigheid en de temperatuur. De temperatuur kun je zelf wat regelen door de verwarming op te zetten en een kachel te laten branden, om zo de droogtijd te verkorten. Let op: wanneer je de droging van stucwerk forceert, kunnen er snel scheuren ontstaan in het stucwerk. Doe dit dus niet als het niet echt noodzakelijk is.

Glad pleisterwerk kan snel beschadigd worden

Op gladde witte muren kun je uiteraard snel vegen of oneffenheden zien. Dit is dus vooral een nadeel voor een huishouden met een huisdier of jonge kinderen. Ook zijn bepleisterde wanden en plafonds gevoelig voor beschadigingen. Dat komt doordat glad stucwerk in de meeste gevallen met een 1 gipsplaat uitgevoerd wordt. Maar er is goed nieuws: zoals we je al vertelden, kunnen beschadigingen en scheuren op glad pleisterwerk eenvoudig hersteld worden.

Pleisterwerk kan verkleuren 

Pleisterwerk hoort bij de natuurproducten. Dat heeft zijn voordeden, maar helaas ook een groot nadeel. Hierdoor kan glad pleisterwerk immers verkleuren. Deze verkleuring kan al plaatsvinden bij het bepleisteren van de muren en plafonds, je moet dus altijd goed opletten. Maar hoe en waar moet je op letten om ervoor te zorgen dat je pleisterwerk niet verkleurd? Wel, dampen en sigarettenrook kunnen ervoor zorgen dat pleisterwerk na een tijd begint te verkleuren. Het vuil uit deze dampen en rook wordt namelijk opgenomen in het nieuwe pleisterwerk.

Glad pleisterwerk is vaak duurder dan spackspuitwerk

Glad pleisterwerk wordt altijd aangebracht met de hand, dat vraagt veel moeite en daardoor is glad pleisterwerk duurder dan spackspuitwerk. Spackspuitwerk kun je immers gewoon met een spuitbus aanbrengen, dit vraagt veel minder moeite. Maar waarom kiezen de meeste mensen dan niet voor spackspuitwerk? Wel, dat komt vaak doordat spackspuitwerk zorgt voor een korrelige afwerking, waar veel mensen niet van houden. Glad pleisterwerk daarentegen, zorgt voor een gladde afwerking. Aangezien glad pleisterwerk zeer populair is, is het trouwens nog altijd redelijk goedkoop. Zo betaal je bij ons tussen de 13 en 25 euro voor het bepleisteren van muren.

De voor- en nadelen van het stucen van buitenmuren

De meeste mensen denken bij het horen van “stucwerk” meteen aan het stucen van binnenmuren, maar tegenwoordig kun je ook buitenmuren laten stucen. Het stucen van buitenmuren heeft heel wat voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van het stucen van buitenmuren, zo kun je voor je zelf beslissen of dit een goede keuze is voor je.

Voordelen van het stucen van je buitenmuren of gevel

Laten we beginnen met de voordelen van het laten stucen van je buitenmuren. Er zijn veel voordelen verbonden aan het stucwerk van je gevel, hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Moderne en frisse uitstraling

Heb jij een oude of verouderde woning? Dan is het laten stucen van je buitenmuren misschien iets voor je. Vaak wordt stucwerk toch toegepast op buitenmuren van oudere woningen, door deze simpele renovatie kun je je buitenmuren ook een veel modernere uitstraling geven. Daarom kiezen veel mensen ervoor om, tijdens het renoveren van hun oudere woning, hun buitenmuren aan te pakken en te stucen.

Gerepareerde scheurtjes en barsten verbergen

Heb jij een oude woning? Dan zal het stucen van je buitenmuren er niet alleen voor zorgen dat je muren een frisse en moderne uitstraling krijgen. Je kunt dan ook voor zorgen dat eventuele scheurtjes, barsten en andere beschadigingen in je muur bedekt worden. Dat komt doordat er over deze scheuren, barsten en beschadigingen dan een laag stucwerk komt. Deze laag stucwerk verbergt deze imperfecties.

Waterdichte en weerbestendige gevel

Kies je ervoor om je buitenmuren te laten stucen? Dan zul je kunnen genieten van een gevel of buitenmuur die waterdicht is en tegen verschillende weersomstandigheden bestendig is. Bovendien geeft het stucwerk op je gevel (bijna) geen kans aan vocht en schimmels. Maar waardoor komt dat eigenlijk? Wel, voor het stucen van buitenmuren wordt een stucmengsel gebruikt, dit bestaat voornamelijk uit cement. Hierdoor zijn je buitenmuren en gevel bestend tegen hevige weersomstandigheden, vocht en schimmels.

De nadelen van het laten stucen van je buitenmuren of gevel

Zoals we je al verteld hebben, zijn er helaas ook nadelen verbonden aan het laten stucen van je buitenmuren of gevel. Dat zijn er gelukkig wel niet zo veel, we hebben ze hieronder allemaal op een rijtje gezet:

Buiten stucen kan enkel in goede weersomstandigheden 

Het grootste nadeel van stucwerk aan je buitenmuren of gevel is dat je er zeer goede weersomstandigheden voor nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft hangen moet de muur immers droog zijn. Dat betekent dat het niet mag regenen, en dat er niet te veel vocht in de lucht mag zijn. Een beetje te veel vocht is immers al een probleem voor het stucen van buitenmuren of gevels. Maar het tegenovergestelde is ook niet altijd geweldig. Te veel en te harde zonneschijn en wind moeten immers ook best vermeden worden, deze weersomstandigheden zorgen er namelijk voor dat de stuclaag te snel gaat drogen en er daardoor snel scheurtjes kunnen ontstaan in het stucwerk. Uiteraard heeft dit nadeel geen groot effect op je, en is dit eerder lastig voor de stukadoor. Jij moet gewoon wachten op de goede weersomstandigheden, en daar moet je soms wat geduld voor hebben in ons land.

In sommige gevallen is een vergunning vereist voor het stucen van buitenmuren of gevels 

Wil je een buitenmuur laten stucen? Dan moet je misschien eerst een vergunning aanvragen bij je gemeente. In de meeste gemeenten en gevallen is een vergunning niet nodig voor het laten stucen van buitenmuren en gevels. Er zijn echter toch heel wat gemeenten in Nederland die erg gesteld zijn op continuïteit in het straatbeeld, en dus willen dat je eerst een vergunning aanvraagt voordat je je buitenmuren een nieuwe frisse en moderne uitstraling geeft. Zal de buitenkant van je woning een complete metamorfose ondergaan door het aanbrengen van stucwerk op je buitenmuren of gevel? Dan is het aangeraden om even na te vragen of je in jouw gemeente een vergunning moet verkregen hebben voordat je aan het stucwerk van je buitenmuren of gevel begint.

Wat is de perfecte dikte van pleisterwerk?

Veel mensen vragen zich af wat de zo goed mogelijke dikte is van stucwerk. Het is echter moeilijk om hier zomaar een antwoord op te geven, dit is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren. Het antwoord op deze vraag is wel belangrijk, zowel te dun als te dik stucwerk zijn toch een groot probleem voor de kwaliteit van het stucwerk. Een te dunne of te dikke stuclaag zal namelijk snel barsten of scheurtjes bevatten waardoor het loskomt. Als dit zo is, kun je weer helemaal opnieuw beginnen met zo’n lastige en dure renovatie. Daarom is het belangrijk dat je pleisterwerk goed en met de juiste dikte wordt aangebracht op je muren.

Hoe dik moet pleisterwerk werk zijn: binnenpleisters

Wanneer je pleisterwerk aanbrengt, moet je niet te veel proberen te besparen op de kosten, maar je mag er ook niet mee overdrijven. Om deze reden wordt er vaak gezegd dat een pleisterlaag minstens 5 millimeter moet bedragen. Maar wat is de maximale dikte van pleisterwerk dan? Wel, voor de dikte van pleisterwerk op muren geldt vaak een maximum van 25 millimeter. Wil je ook je plafonds laten bepleisteren? Voor plafonds geldt vaak een maximale dikte van 15 millimeter.

Maar zoals we al gezegd hadden, is de dikte van pleisterwerk afhankelijk van veel factoren. De soort pleister is daar één van. Maar welke pleisters vereisen dan een dikke laag, en voor welke pleisters heb je maar een dunne laag pleisterwerk nodig? Wel, de zwaarste pleisters zijn kleipleisters, deze kunnen een maximale dikte hebben van zo’n 20 millimeter. De dunste pleisters zijn de pleisters die dienen als versiering. Deze pleisters kunnen een dikte van zo’n 3 millimeter hebben.

Hoe dik moet pleisterwerk zijn: buiten

Ook buiten kan pleisterwerk plaatsvinden. De dikte van pleisterwerk voor buitenmuren is vergelijkbaar met de dikte van pleisterwerk op binnenmuren. De minimale dikte van pleisterwerk aan de buitenkant van je woning is ongeveer 10 millimeter, maar vaak is dit 15 millimeter. Moet je pleisterwerk een isolerende of thermische functie volbrengen? Dan heb je een dikke laag pleisterwerk nodig, deze laag is dan ongeveer 30 millimeter dik. De minimale dikte voor pleisterwerk dat een thermische of isolerende functie moet volbrengen is 20 millimeter. Maar dan hebben we het nog niet gehad over de maximale dikte van thermisch en isolerend pleisterwerk, deze maximale dikte is 100 millimeter.

Conclusie: hoe dik moet pleisterwerk zijn.

Hierboven hebben we veel informatie gegeven over de zo goed mogelijke dikte van pleisterwerk, waaruit je kunt opmaken hoe dik jouw pleisterwerk moet zijn. Over de dikte van je pleisterwerk moet jij je uiteraard niet te veel zorgen maken, de stukadoor zal de zo goed mogelijke dikte voor jouw pleisterwerk namelijk bepalen. Het is wel belangrijk dat je een professionele stukadoor inhuurt die dit goed kan bepalen. De juiste dikte van je pleisterwerk is toch noodzakelijk voor de kwaliteit en duurzaamheid ervan.

Hoe ziet de prijsopbouw van stucwerk eruit?

Wanneer je een stukadoor om een offerte vraagt, krijg je een bepaalde prijs. Maar hoe heeft de stukadoor deze prijs eigenlijk bepaald? Vaak bestaat die prijs uit drie kernonderdelen, deze bespreken we hieronder.

 • De montagekosten: het eerste onderdeel is de montagekosten, dit zijn de kosten van de stukadoor zelf. De montagekosten van de verschillende stucsoorten kunnen erg verschillen. Zo is de montage van spuitpleister gemakkelijker dan betonstuc of schuurwerk, waardoor het goedkoper is om spuitpleister te laten monteren.
 • Het materiaal: een stukadoor beschikt ook over de nodige materialen om het stucwerk voor je muur of plafond goed te kunnen uitvoeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan: een stuckam, een blikschaar en een boor. De kosten die die stukadoor moet betalen om deze materialen aan te kopen en te onderhouden, zijn ook verrekend in de prijs van stucwerk.
 • Btw: ook op stucwerk moet je in Nederland belastingen betalen. Als je huis 2 jaar of ouder is, is dat gelukkig wel volgens het 9%-tarief in plaats van het 21%-tarief.

Hoeveel kost het om een heel huis te stucen?

Nu we de kosten van stucwerk per vierkante meter besproken hebben, kunnen we berekenen hoeveel het kost om een heel huis te stucen. Uiteraard is dit afhankelijk van de oppervlakte van je huis. Voor dit voorbeeld gebruiken we een gemiddeld huis zoals een rijwoning met een oppervlakte van 120 vierkanten meter.

Een woning met 120 vierkanten meter aan vloeroppervlakte heeft een wandoppervlakte van ongeveer 250 vierkanten meter. De prijs per vierkante meter van glad stucwerk (de meest gekozen soort stucwerk) is 10-22 euro. Als je huis een wandoppervlakte van 250 meter heeft, betekent dat dus dat de prijs voor het stucen van je huis tussen de € 2500 en € 5500 ligt.

Laat je niet oplichten, en betaal niet te veel voor je stucwerk!

Vraagt een stukadoor meer dan 25 euro per vierkante meter voor het bepleisteren van een muur? Dan is er een grote kans dat deze stukadoor een veel te hoge prijs vraagt. Er zijn tegenwoordig veel stukadoors die hoge tarieven aanrekenen, en hiervoor veel excuses gebruiken. We raden je daarom aan om altijd meerdere offertes van verschillende stukadoors aan te vragen om zo de prijzen van de stukadoors te kunnen vergelijken.

Let op: meer dan € 20 per vierkante meter kan een eerlijk tarief zijn, maar dit kan alleen maar bij uitzonderingen. Zo is het mogelijk dat je meer dan € 25 moet betalen voor raapwerk in een oud en erg beschadigd huis.

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een stukadoor?

Voor grote projecten kan de prijs van stucwerk redelijk hoog zijn. Het is dus belangrijk om een goede stukadoor in te huren, zodat je geen geld en tijd verliest. Maar waar moet je dan op letten als je een stukadoor wilt inhuren? 

Het eerste waar je op moet letten is een keurmerk of branchevereniging, zij zien er op toe dat bedrijven een goede kwaliteit leveren en kunnen bemiddelen als de klant klachten heeft. Veel stukadoors zijn aangesloten bij de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven, ook wel NOA. Uiteraard moet je ook weten of de stukadoor bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven is als ondernemer. Dit kun je nagaan in het Handelsregister van de KVK.

Hoe kun je besparen op de kosten van stucwerk?

Niemand geeft graag geld uit, zeker niet aan klussen zoals stucwerk. Daarom zoeken we allemaal manieren om te besparen. Maar hoe kun je besparen op stucwerk? We geven je hieronder onze tips!

 • Grote klussen: laat al het stucwerk in 1 keer uitvoeren

Veel mensen willen niet meteen een groot bedrag betalen en laten het stucwerk in hun huis dus in verschillende keren uitvoeren. Stucwerk is echter nodig, en dus zullen alle klussen in je huis op een dag toch allemaal uitgevoerd moeten worden. Daarnaast is de kost van stucwerk per vierkante meter lager wanneer een stukadoor meer vierkante meters moet stucen. Ook moeten bepaalde kosten zo maar een keer betaald worden, denk hierbij aan de kosten voor het voorbereidende werk en de verplaatsingskosten van de stukadoor. Om geld te besparen, is het dus een goed idee om alle klussen in 1 keer te laten uitvoeren.

 • Laat stucwerk samen met je buur uitvoeren: samen sterker!

Hebben je buren ook een stukadoor nodig? Dan is het een goed idee om ze erbij te betrekken. Jullie kunnen namelijk samen een stukadoor kiezen en tegelijkertijd het stucwerk laten uitvoeren. Hierdoor kunnen jij en je buur veel geld besparen. Want hoe meer vierkante meters een stukadoor moet stucen, hoe lager de prijs per vierkante meter!

 • Kies voor een stukadoor uit de buurt

Zijn er in je buurt goede stukadoors actief? Dan is het misschien een goed idee om voor één van deze stukadoors te kiezen. Omdat ze dichtbij jou wonen, moeten ze zich namelijk niet ver verplaatsen en zijn de verplaatsingskosten dus laag.

 • Geniet van een laag btw-tarief

Uiteraard moet je voor stucwerk ook btw betalen. Voor nieuwe huizen geldt een btw-tarief van 21%, dat is redelijk veel. Maar er is goed nieuws, het stukadoren van huizen die ouder dan 2 jaar zijn valt onder het 9%-tarief. Dat is een verschil van maar liefst 12%, dit verschil kun je zeker bij grote klussen honderden euro’s besparen. Als je huis nog geen 2 jaar bestaat, is het dus een goed idee om nog even te wachten voor je een stukadoor laat komen!

 • Overweeg het plafond over te slaan

Heb je een klein budget, en ziet je plafond er nog redelijk goed uit? Dan kun je overwegen om alleen je muren te laten stucen en het plafond over te slaan. Let op: in sommige gevallen is het plafond zo beschadigd dat het gevaarlijk is, in deze gevallen mag je jouw plafond uiteraard niet overslaan.

 • Combineer werken

Sommige stukadoors kunnen ook andere soorten klussen uitvoeren. Als je ook nog andere werken aan je huis wilt laten uitvoeren, is het dus een goed idee om je stukadoor te vragen of hij dit kan uitvoeren. Zo kun je genieten van korting en lagere prijzen. Uiteraard moet je er wel zeker van zijn dat je stukadoor ervaring heeft met dit soort werken, en dit dus professioneel kan uitvoeren.

 • Doe zelf een deel van het (voorbereidende) werk

Als je geen ervaring hebt met stucwerk, is het geen goed idee om dit zelf uit te voeren. Maar er zijn zijn toch enkele zaken die je zelf kunt doen, denk hierbij bijvoorbeeld aan: het verwijderen van behang en het vrijmaken van de ruimte door meubels te verplaatsen. Door deze kleine dingen te doen, verliest je stukadoor minder tijd en betaal je dus minder.

 • Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen

Elke stukadoor rekent een andere prijs aan. Het is daarom een goed idee om aan meerdere stukadoors een offerte te vragen, zo krijg je een overzicht van de kost van je stucwerk. Door offertes op te vragen kun je prijzen vergelijken en zo zelf een keuze maken. Let op: de goedkoopste stukadoor is niet altijd de beste, kijk daarom ook zeker naar de betrouwbaarheid en de ervaring van de stukadoor. Dit kun je doen door bijvoorbeeld foto’s van realisaties van de stukadoor te bekijken.

Wat moet je verwijderen tijdens de voorbereiding van stucwerk

Hierboven vertelden we je al dat het een goed idee is om zelf voorbereidend werk te doen voor het stucwerk, dit maakt het gemakkelijk voor de stukadoor en zo bespaar je op de kosten van stucwerk. Maar waar moet je dan op letten als je stucwerk wilt voorbereiden om zo te besparen op de arbeidskosten? We hebben hieronder de belangrijkste zaken die je aandacht vereisen op een rijtje gezet:

Haal de radiatoren van de muur

Wil je de achterkant van radiatoren stucen? Dan moeten deze radiatoren natuurlijk eerst tijdelijk verwijderd worden. Heb je de nodige kennis en ervaring om zelf radiatoren van de muur te halen? Dan kun je zelf radiatoren weghalen. Heb je nooit eerder een radiator verwijdert van een muur? Dan kun je misschien best hulp inschakelen, deze hulp kun je bijvoorbeeld bij een loodgieter of een loodgietersbedrijf vinden. Uiteraard moet je er wel op letten dat de kosten van die loodgieter lager zijn dan wanneer de stukadoor dat zelf zou doen. Als dat niet zo is heeft het geen zin, want dan bespaar je geen geld.

Verwijder trapleuningen 

Wil je een ruimte laten stucen, en staan er in deze ruimte trappen? Dan is het een goed idee om deze trappen te verwijderen, zo kan de stukadoor immers makkelijker werken. De bouten en beugels van de trap moeten niet verwijderd worden, en kunnen dus blijven staan. Heb je geen ervaring met trapleuningen verwijderen en wil je je hier niet aan wagen? Dan kun je natuurlijk hulp inschakelen of het aan de stukadoor overlaten.

Verwijder afdekplaatjes, schakelmateriaal en stopcontacten. 

In de meeste ruimtes in woningen kun je verschillende stopcontacten vinden. Zijn er ook bij je stopcontacten te vinden in de kamer die gestuct moet worden? Dan moeten deze verwijderd worden, zeker de dekseltjes van de stopcontacten moeten weggehaald worden. Bevindt de kamer die gestuct moet worden zich aan de binnenkant van het huis? Dan kan de stukadoor de stopcontacten zelf afplakken.

Verwijder deuren

Zijn er veel deuren in de ruimte die gestuct moet worden? Dan kun je er best zoveel mogelijk verwijderen. De deur van een wc kun je uiteraard best laten staan. Let op: het verwijderen van deuren is niet altijd noodzakelijk voor stucwerk, vraag dit daarom eerst na bij de stukadoor.

Overige zaken verwijderen

Wanneer je kijkt naar de bovenstaande opsomming, zie je een grote gelijkenis: elk puntje gaat over het verwijderen van iets in de ruimte die gestuct moet worden. Er zijn nog andere zaken die je kunt verwijderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine spullen. Ook deze kun je best verwijderen, zodat de ruimte toegankelijk is voor de stukadoor. Vergeet dus zeker niet de kamer die gestuct moet worden, op te ruimen!

Wat moet je doen tijdens het voorbereidende werk: de checklist 

Hierboven vermeldden we al de verschillende zaken die verwijderd moeten worden vooral de stukadoor kan beginnen met het stucwerk. Maar het verwijderen van zaken is niet het enige wat je kunt doen voor de komst van de stukadoor, er is nog een hele lijst met zaken die je kunt doen tijdens het voorbereidende werk. Deze hebben we hieronder voor je opgesomd in een handige checklist:

Maak alle kamers, die gestuct moeten worden, leeg.

Zoals we hierboven al vermeldden is het nodig om alle ruimtes die gestuct moeten worden, leeg te maken. Haal dus alle obstakels weg, zodat de stukadoor gemakkelijk en goed zijn werk kan uitvoeren. Weet je niet wat er allemaal verwijderd moet worden? Kijk dan naar de tekst hierboven, of vraag het aan je stukadoor.

Afplakken 

Tijdens het voorbereidende werk, moeten de werkruimtes afgeplakt worden. Dit kun je zelf doen, zo kun je heel wat kosten besparen. Let op: soms geeft de stukadoor geen garantie als je zelf de ruimte afplakt. Vraag hierover dus altijd eerst info bij de stukadoor zelf.

Voorbehandeling van muren

Voordat er gestuct kan worden, moeten muren voorbehandeld worden, dit kun je vergelijken met het schuren van muren bij schilderwerken. Tijdens de voorbehandeling van muren worden ze vet- en stofvrij gemaakt. Daarnaast worden zaken zoals spijkers, overblijfselen van behang, nietjes en schroeven verwijderd. Pas nadat de voorbehandelingen van de muren afgerond is kan het echte werk beginnen. Let op: ook hierover moet je je eerst informeren bij de stukadoor, het kan namelijk zijn dat de stukadoor geen garantie geeft op het stucwerk, als je de muren zelf voorbehandelt. Geeft je stukadoor geen garantie op het stucwerk, wanneer je zelf de muren voorbehandelt? Dan kun je de voorbehandeling van muren best overlaten aan de stukadoor of een andere stukadoor zoeken.

Zorg voor duidelijke overeenkomsten en maak concrete afspraken.

Zoals we je al vertelden, geven sommige stukadoors geen garantie wanneer je zelf enkele onderdelen van de voorbereiding zoals het behandelen van muren en afplakken van ruimtes doet. Bespreek daarom altijd op voorhand wat je mag doen. Op basis van deze afspraken kun je dan zelf beslissen welke onderdelen je voor je rekening neemt, zo geniet je van een lagere prijs maar heb je toch garantie op je stucwerk. 

Waarom zou je voor ons moeten kiezen om je stucwerk te laten uitvoeren?

In dit artikel heb je al veel kunnen lezen over de kost van stucwerk en stucwerk zelf, maar waarom zou je dat stucwerk door ons laten doen? Wel, daar zijn enkele simpele redenen voor. Ten eerste vragen wij, in tegenstelling tot veel van onze concurrenten, eerlijke prijzen. Dat betekent niet dat je moet inboeten aan kwaliteit, integendeel. Ons stucwerk wordt gedaan door ons team dat bestaat uit vakbekwame stukadoors die met de nodige passie en ervaring elk stucwerk perfect afmaken. Ook doen we er alles aan om je en andere klanten 100 procent tevreden te stellen. Dat doen we niet alleen door perfect stucwerk te leveren, maar ook door steeds goed te controleren en snel te communiceren en paraat te staan wanneer dat nodig is.

Kortom: wie voor ons kiest, kiest voor de beste kwaliteit van stucwerk aan een zeer lage prijs!

Contact: vraag meteen een offerte aan, of stel je vragen aan een ervaren stukadoor

Dus, wil jij ook je stucwerk laten uitvoeren door een vakbekwame, gepassioneerde en ervaren stukadoor? Vraag dan nu een offerte aan, en dan berekenen we zo snel mogelijk de stucwerk kosten van jouw project.

Heb je toch nog vragen of heb je nood aan deskundig advies? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze onderstaande veelgestelde vragen, misschien stelden andere mensen deze vraag ook al eens. Je kunt uiteraard ook steeds contact met ons opnemen, als je vragen hebt. Dan beantwoorden wij zo snel mogelijk je vragen en bekijken we samen met jou  wat we voor jou kunnen betekenen.

Veelgestelde vragen over stucwerk

Heb je een vraag over stucwerk? Bekijk dan zeker de onderstaande vragen die andere mensen vaak stellen, misschien vind je zo een antwoord op je eigen vraag.

Een stukadoor werkt muren en plafonds af met mortel om ze glad en/of recht te maken. Zijn je muren en/of plafonds beschadigt of wil je ze afwerken met een mooie laag sierpleister? Dan kun je een stukadoor inhuren. Deze stukadoor zal je muren en plafonds dan voorzien van een laag mortel zodat je wanden en plafonds weer recht zijn en je erop kan verven.

Wanneer je een stukadoor inhuurt, kun je verwachten dat deze stukadoor gemiddeld 20-30 vierkante meter sausklaar stucwerk per dag kan leveren. Sausklaar stucwerk betekent dat er vrijwel geen oneffenheden meer zijn, en dat de muur dus geverfd kan worden.

Pleisterwerk is een soort stucwerk waarbij een dunne laag mortel aangebracht wordt op muren en plafonds om lichte beschadigingen te herstellen. Pleisterwerk is dus niet hetzelfde als stucwerk , maar is wel een soort stucwerk namelijk glad stucwerk.

Je hebt misschien al eens overwogen om zelf je muren en plafonds te stucen. Stucen lijkt toch niet moeilijk, maar dat is in de meeste gevallen, maar schijn. Stucen heeft namelijk nadelen en het kan ook gevaarlijk zijn om zelf te stucen. Slecht stucwerk valt na een bepaalde tijd zelfs van de muren, en dan heb je een groot probleem. Het is dus geen goed idee om zelf te stucen, als je hier geen ervaring of kennis van hebt.

Uiteraard kun je cursussen volgen om te leren stucen, maar dat vraagt veel tijd, geld en moeite. En na zo’n cursus zal je waarschijnlijk nog steeds minder goed werk leveren dan een ervaren en professionele stukadoor. Je kunt stucwerk dus best overlaten aan een stukadoor en deze tijd besteden aan de dingen die je graag doet.

Zijn je muren en plafonds gestuct, en zou je er graag op willen verven? Dan zul je toch nog even moeten wachten vooraleer je begint met verven. Hoelang je precies moet verven is afhankelijk van de dikte van de aangebrachte mortel. De ongeschreven regel is dat je per millimeter stuc 1 dag moet laten drogen. Als je stucwerk 10 millimeter dik is, moet je dus 10 dagen wachten vooraleer je er op kan verven.

Ja, in bijna alle gevallen moet je eerst de oude laag stucwerk verwijderen vooraleer je een nieuwe laag stucwerk aanbrengt. Dit zorgt immers voor een beter resultaat. Er zijn toch enkele gevallen waarbij je de oude laag stucwerk niet hoeft te verwijderen. Zeker sierpleister, zoals spachtelputz, kun je moeilijk verwijderen. Het is in deze gevallen dus vaak slimmer om de nieuwe laag stucwerk over de oude bestaande laag te monteren.

Er zijn veel soorten stucwerk en pleisterwerk die bij de categorie “sierpleister” behoren, sierpleister is dus een verzamelnaam voor diverse soorten pleister- of stucwerk. Zoals je het aan de naam kunt horen, zorgen sierpleisters voor versiering van muren en plafonds. Sierpleisters zorgen er namelijk voor dat deze wanden een gave structuur krijgen. Aangezien sierpleisters in alle mogelijke kleuren beschikbaar zijn, zorgen ze er ook voor dat muren en plafonds erg kleurrijk kunnen zijn. Sierpleisters zorgen er dus ook voor dat je niet hoeft te verven.

Wanneer het over stucen en stucwerk gaat, worden de termen saus- en behangklaar stucen vaak gebruikt. Maar wat is het verschil tussen de twee eigenlijk? Wel, het verschil tussen saus- en behangklaar stucen ligt in de afwerkingsgraad. Zo is behangklaar stucwerk een stuk minder glad dan sausklaar stucwerk, daarom is behangklaar stucwerk geschikt voor behang of afwerking met spackspuitwerk. Sausklaar stucwerk daarentegen is gladder dan behangklaar stucwerk, daarom kun je sausklaar stucwerk afwerken met airless latex spuitwerk of latex muurverf.

Kortom: over sausklaar stucwerk kun je verven, en over behangklaar stucwerk kun je behangen.

Wanneer je pleisterwerk moet laten uitvoeren, moet je uiteraard weten hoe dik dit pleisterwerk moet zijn. De dikte van glad stucwerk is afhankelijk van de staat van je muren en plafonds. Hoe meer ze beschadigd zijn, hoe dikker de laag pleisterwerk moet zijn om ze terug recht en/of glad te maken. De dikte van glad pleisterwerk varieert tussen de 1 en 6 millimeter. Is de laag dikker dan 6 millimeter? Dan noemen we deze laag een raaplaag en spreekt men van raapwerk.

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het soort stucwerk dat je hebt laten doen. Heb je sausklaar glad stucwerk laten aanbrengen? Dan kun je dit best verven, maar je kan er ook voor kiezen om het stucwerk te spuiten. Let op: stucwerk moet eerst een tijdje drogen vooraleer je het kunt schilderen. Hoelang je moet wachten voor je kan verven is afhankelijk van de dikte van het stucwerk, voor elke millimeter dikte moet je immers een dag wachten en laten drogen.

Het drogen van stucwerk kan lang duren, zeker als je stucwerk enkele centimeters dik is. Stucwerk moet je immers 1 dag per millimeter stuc laten rusten. Sommige mensen hebben deze tijd en/of geduld niet en proberen het drogen daarom te forceren of versnellen. Om stucwerk sneller te laten drogen, kun je kachels en bouwdrogers gebruiken. Let op: het drogen van stucwerk forceren of versnellen kan zware gevolgen hebben, zo kan te snel drogend stucwerk snel scheuren. Het is dus aangeraden om, wanneer dit mogelijk is, 1 dag per millimeter stuc te laten drogen.

Heb je een klein budget en wil je dus zo weinig mogelijk spenderen aan stucwerk? Dan kun je best voor spackspuitwerk kiezen. Aangezien spackspuitwerk makkelijk en snel aangebracht kan worden, is het namelijk de goedkoopste soort stucwerk. Spackspuitwerk is misschien wel de goedkoopste soort stucwerk, maar het is zeker ook kwalitatief. De prijzen voor spackspuitwerk zijn afhankelijk van heel wat factoren, vraag daarom verschillende offertes van diverse stukadoren aan. Gemiddeld betaal je 5 tot 7 euro per vierkante meter voor wit spackspuitwerk. Wil je een andere kleur? Dan zijn de stucwerk kosten gemiddeld 7 tot 9 euro per vierkante meter stucwerk.

Uiteraard wil iedereen weten hoeveel stucwerk kost, voordat ze een stukadoor inhuren. Helaas kunnen we niet zomaar een antwoord geven op deze vraag. De prijs van stucwerk is namelijk afhankelijk van veel factoren en verschilt ook van stukadoor tot stukadoor. Zo zijn er verschillende soorten stucwerk, en speelt de oppervlakte die gestuct moet worden een grote rol bij het bepalen van de prijs van stucwerk. Gemiddeld betaal je tussen de 10 en 202 euro per vierkante meter stucwerk. De goedkoopste soort stucwerk is spuitwerk en de duurste soort stucwerk is een sierpleister zoals Leemstuc.

Ook deze vraag kunnen we niet zomaar beantwoorden. De dikte van stucwerk is immers afhankelijk van de muren en/of plafonds die gestuct moeten worden. Zijn je muren en/of plafonds onregelmatig en beschadigd? Dan zal er dik stucwerk gebruikt moeten worden om deze oppervlakken te stucen. Zijn je muren redelijk regelmatig en bijn al niet beschadigd? Dan zal er dun stucwerk aangebracht moeten worden op deze muren.

Bij het stucen van nieuwe woningen kunnen er wat scheurtjes ontstaan in de muren en plafonds. Heb jej een nieuwbouwwoning, en is dit bij je het geval? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De scheurtjes zijn toch niet gevaarlijk en je kunt ze door glad stucwerk aan te brengen, eenvoudig laten herstellen en verwijderen.

Veel mensen zien renovlies als een goed alternatief voor stucwerk. Dat is toch niet helemaal de waarheid, renovlies heeft namelijk heel wat nadelen. Zo ziet renovlies er nooit zo mooi uit als stucwerk, omdat de naden altijd zichtbaar blijven bij renovlies. Wanneer er in renovlies scheuren ontstaan, valt het bijna altijd van de muren en dan kun je dit niet meer herstellen. Kortom: renovlies is dus zekere geen betere keuze dan stucwerk, integendeel.

Wanneer je latexverf laat spuiten door een goede stukadoor, laat de latexverf nooit structuren achter. Je kunt latexverf voor bijn al elk oppervlak gebruiken. Door latexverf op glad stucwerk aan te brengen verkrijg je wel het beste resultaat.

Ook de prijs van latexverf laten spuiten is afhankelijk van enkele factoren. Zo speelt de kleur van deze soort verf een grote rol bij het berekenen van de prijs per vierkante meter. Wil je je muren met witte latexverf laten bespuiten? Dan betaal je zo’n 7 euro per vierkante meter latexverf spuitwerk. Heb je het liever iets kleurrijker, en wil je dus een andere kleur latexverf? Dan betaal je iets meer, denk dan aan een prijs die varieert tussen de 10 en 12 euro per vierkante meter.

Spachtelputz is de goedkoopste soort stucwerk, maar dat heeft ook zijn redenen. Spachtelputz heeft namelijk geen vlakke, maar wel een korrelige afwerking. Veel mensen vinden deze korrelige afwerking geen probleem, en kiezen dus toch voor Spachtelputz. Er is echter wel een nadeel: als er scheuren ontstaan, kun je deze helaas niet wegwerken of repareren en zal dit dus altijd zichtbaar zijn.

Veel mensen zouden graag stucen met kleur, zodat ze de gestucte muren en plafonds daarna niet meer hoeven te verven. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van de soort stucwerk. Koos je voor glad stucwerk of pleisterwerk? Dan zal dit helaas wit zijn, en dat zal ook zo blijven want je kunt bij glad stucwerk geen kleuren gebruiken. Kies je voor Spachtelputz of een sierpleister? Dan kun je deze wel een kleur geven.

Er wordt ons vaak gevraagd of badkamers ook  gestuct kunnen worden. Uiteraard kun je een badkamer stucen! Dit is wel een beetje anders dan in andere kamers in je woning. Omdat badkamers voorzien worden van douches en andere meubels die vocht veroorzaken, moet stucwerk in een badkamer toch vochtbestendig zijn. Daarom zijn cementgebonden stucwerken aangeraden in badkamers.

Wanneer we een taak uitbesteden en hiervoor betalen, willen we allemaal dat het professioneel uitgevoerd wordt. Dat geldt ook zeker voor stucen, het is dus belangrijk om een goede stukadoor te vinden. Maar hoe vind je zo’n stukadoor eigenlijk?

Vraag het aan kennissen, vrienden en familie

Ben je op zoek naar een goede stukadoor? Dan kun je je kennissen, vrienden en familie altijd om hulp vragen. Misschien kennen ze immers een goede stukadoor die je project perfect kan uitvoeren. De reviews van mensen die je kent kan immers veel helpen bij het vinden van een goede stukadoor.

Bekijk realisaties

Kennen je vrienden en familie geen goede stukadoor? Dan kun je ook stukadoors opzoeken en hun realisaties bekijken, deze vind je vaak op hun website of sociale media. Als een stukadoor een website heeft, is dat trouwens ook een goed teken. 

Lees reviews

Online kun je tegenwoordig veel stukadoors vinden, sommige daarvan hebben ook reviews. Vaak is het de moeite waard om deze reviews te lezen. Zijn de reviews positief? Dan is de kans groot dat de stukadoor ook goed is. Let op: 1 review of fake reviews kunnen je een slecht beeld geven, reviews mogen dus niet je enige richtlijnen zijn voor het vinden van een goede stukadoor.

Bekijk kenmerken

Vandaag de dag zijn er heel wat stukadoors die over een kenmerk beschikken, denk hierbij bijvoorbeeld aan Het NOA-kenmerk of afbouwkeur/stuckeur. Deze kenmerken kunnen het bewijs zijn van de professionele stukadoorskunsten van de stukadoor. Ze kunnen dus een goede verwijzing of maatstaf zijn. Daarom is het slim om dit na te vragen bij je stukadoor. Heeft je stukadoor een kenmerk of referentie? Dan is dat waarschijnlijk een goede stukadoor.

Overig

Tenslotte is het ook logisch dat je moet kijken naar de houding/interesse van de stukadoor. Is de stukadoor geduldig en geeft hij je deskundig advies over stucwerk? Dan is dit waarschijnlijk een goede stukadoor. Hij toont ook interesse in je project. Let op: te veel interesse is echter geen goed teken. Komt de stukadoor aan je huis zonder dat je hem gecontacteerd hebt? Dan betekent dat waarschijnlijk dat de stukadoor (bijna) geen klanten heeft, en dus misschien slecht werk levert.

Regelmatig moeten je muren en plafonds aangepakt worden en gestuct worden. Bijna alle mensen huren hiervoor een stukadoor in omdat ze zelf geen ervaring hebben met stucwerk. Maar wat zijn daar eigenlijk de voordelen van? 

Garantie: altijd zeker van goed stucwerk

Het eerste voordeel van het inhuren van een stukadoor is dat je garantie krijgt op het stucwerk. De meeste stukadoors geven namelijk een garantie op hun werk, zo ben jij er zeker van dat je stucwerk perfect uitgevoerd zal worden. Loopt er toch iets mis of ben je niet tevreden? Dan kun je genieten van je garantie.

Je project is in handen van een vakman

Daarnaast ben je er door een stukadoor in te huren ook zeker van dat je project in handen is van een ervaren, professionele en gespecialiseerde vakman. Deze kan niet alleen professioneel je stucwerk uitvoeren, maar ook professioneel uitleg en advies geven voordat het stucwerk gestart is. Uiteraard is niet elke stukadoor een goede stukadoor. Maar hoe kun je er eigenlijk zeker van zijn dat het een goede stukadoor is? Wel, dat kun je nagaan door de mening van vorige klanten van de stukadoor te vragen of door vorige realisaties van de stukadoor te bekijken. Vaak kun je foto’s van de realisaties van je stukadoor bekijken op zijn of haar website of sociale media. Vind je geen foto’s van realisaties? Vraag dat dan gewoon aan je stukadoor.

Bespaar tijd

Heb je nog nooit gestuct, maar wil je toch zelf je stucwerk uitvoeren? Dan moet je eerst veel cursussen volgen. Omdat stucwerk moeilijk is zullen deze cursussen veel tijd in beslag nemen. Wanneer je je na die cursussen waagt aan het stucwerk, zul je toch nog steeds veel meer tijd nodig hebben en een veel minder goed resultaat behalen dan een ervaren stukadoor. Door eens stukadoor in te huren bespaar je dus de tijd die je zou moeten spenderen aan cursussen en het stucwerk zelf, deze tijd kun je dan nuttig besteden met dingen die je wel graag doet.

Je woning stijgt in waarde

Wanneer je je muren laat stucen zal de waarde van je huis waarschijnlijk flink stijgen, en dat terwijl stucwerk niet zo duur is. Voor sommige mensen is het laten stucen van hun woning dus een soort investering. Uiteraard stijgt de waarde van het stucwerk niet als dit slecht of amateuristisch gedaan is, integendeel dan kan de waarde van je huis zelfs dalen. Je laat je stucwerk dus best door een ervaren stukadoor doen.

Je woning is beter geïsoleerd 

De stijging van de waarde van je huis na stucwerk komt niet alleen doordat stucwerk je woning een strakke, frisse en moderne look geeft, maar ook omdat de isolatiewaarde van je woning stijgt. Tegenwoordig wordt er veel belang gehecht aan de isolatiewaarde omdat een goede isolatie een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Vaak stellen mensen ons de vraag: wat is de beste soort stucwerk? Daar kunnen wijn uiteraard niet zomaar een antwoord op geven dat is namelijk afhankelijk van je situatie, budget, wensen en eisen. Wil je niet te veel geld uitgeven, en vind je het niet erg om een korrelige afwerking van je muren te hebben? Dan kun je waarschijnlijk best kiezen voor Spackspuitwerk. Heb je een hekel aan een korrelige structuur en wil je iets gladder, maar wil je daar toch niet te veel geld aan uitgeven? Dan is glad stucwerk of pleisterwerk misschien wel iets voor jou! Zijn je muren erg beschadigd en moeten ze weer recht en effen gemaakt worden? Dan kies je best voor raapwerk. Wil je dat je stucwerk vooral een versierende rol speelt? Dan kies je best voor een sierpleister, deze kun je in alle mogelijke kleuren vinden.

Kortom: voor alle verschillende eisen, wensen en budgetten is er een perfecte soort stucwerk. Het is soms echter moeilijk om te weten welke soort stucwerk perfect is voor jou. Kun je zelf niet kiezen? Schakel dan zeker een stukadoor in, deze zul je met zijn kennis en ervaring kunnen vertellen welke soort stucwerk het beste is voor je.

Wil je een badkamer, keuken of een buitenruimte laten stucen? Dan kun je best voor waterdicht stucwerk kiezen, deze ruimtes bevatten namelijk veel vocht en daar zijn de meeste soorten stucwerk niet bestendig tegen. Maar welke soorten stuc zijn dan wel vochtbestendig? Er zijn meerdere soorten stucwerk die bestendig zijn tegen water, denk hierbij bijvoorbeeld aan: Tadelakt, Beton Ciré, Terrastone en Microbeton. Tadelakt is een Marokkaanse soort stucwerk met een luxueuze uitstraling. Maar ook Beton Ciré is een luxueuze, slijtvaste, hygiënische en duurzame soort stucwerk. Daarom is Beton Ciré populair in badkamers en keukens. Hou je van kleuren dan kun je misschien het best voor Terrastone kiezen, deze soort stucwerk is namelijk in talloze kleuren beschikbaar. Om af te sluiten hebben we ook nog Microbeton, deze soort stucwerk staat ook bekend om zijn hard- en slijtvastheid.

Vaak worden oudere woningen gestuct, soms worden echter ook nieuwbouwwoningen gestuct. Maar wanneer moet je eigenlijk een nieuwbouwwoning stucen? Wel, vaak moet je na de oplevering van je nieuwbouwwoning een stukadoor laten komen. Deze zul je muren dan effen en glad maken. Wanneer je een nieuwbouwwoning laat stucen, geniet je vaak van een lage stucwerk prijs per vierkante meter. Dat komt doordat er dan een groot oppervlak gestuct moet worden, en er hiervoor maar een dunne laag stucwerk nodig is. Voor een nieuwbouwwoning heb je toch alleen glad stucwerk of pleisterwerk nodig, de prijzen voor dit soort stucwerk liggen redelijk laag.

Veel mensen vragen zich af of oud stucwerk eerst verwijderd moet worden, voordat er een nieuwe laag stuc overheen kan worden gemonteerd. Je moet oud stucwerk niet altijd verwijderen, maar we raden in de meeste gevallen aan om dit te doen. Loszittend stucwerk moet je uiteraard verwijderen, stucwerk dat nog blijft zitten kun je eventueel laten. Meestal komt stucwerk na 40 jaar los.

Neen, stucwerk laten uitvoeren is niet schadelijk tijdens de zwangerschap. Let op: schilderwerk gemaakt met olie is wel schadelijk voor de gezondheid, zeker voor die van zwangere moeders. Het eventueel schilderwerk zal dus gemaakt met water moeten zijn, tijdens de zwangerschap.

Voor stucwerk heb je allerlei materialen nodig, deze zijn redelijk duur. Een stukadoor koopt deze materialen één keer aan om die dan te gebruiken bij verschillende projecten. Je zult deze waarschijnlijk alleen gebruiken voor je eigen stucwerk. Je zal dus maar een keer gebruik kunnen maken van deze materialen terwijl ze redelijk duur zijn. Deze materialen zijn trouwens niet alleen duur, maar ook moeilijk om te vinden. Je vindt ze namelijk niet in de dichtstbijzijnde supermarkt.

Besluit: vaak is zelf stucen niet veel goedkoper en voordeliger dan een stukadoor inhuren

Doe je zelf je stucwerk? Dan bespaar je op de montagekosten van de stukadoor, maar moet je wel meer betalen voor de materialen die je nodig hebt voor stucwerk. Daarom is zelf stucen vaak niet veel goedkoper dan een stukadoor inhuren. Ook heb je geen recht op garantie als je zelf stuct, wanneer het misloopt, heb je dus een groot probleem. Als we alle nadelen van stucwerk op een rijtje zetten kunnen we dus concluderen dat je best een stukadoor kunt inhuren, omdat zelf stucen veel nadelen heeft en vaak niet goedkoper is dan een stukadoor inhuren.

Wanneer je muren en plafonds geen effen afwerking meer hebben, kun je een stukadoor inhuren. De oorzaak van deze oneffenheden en beschadigingen is vaak oud stucwerk dat opnieuw gestuct moet worden. Je muren hoeven echter niet beschadigd te zijn voordat je een stukadoor inhuurt. Het kan namelijk ook zijn dat je een nieuwbouwwoning bezit en dat je de muren van deze woning graag sausklaar zou hebben in plaats van behangklaar. Al deze zaken zal een stukadoor dan voor je regelen.

Veel mensen vragen zich af of stucen duur is. Het antwoord op deze vraag is vaak: meestal niet, maar de prijs van stucen kan wel oplopen wanneer je een grote klus wilt laten uitvoeren. Maar de oppervlakte dat gestuct moet worden is niet het enige dat de prijs van stucwerk bepaalt. De dikte van het stucwerk is namelijk ook belangrijk voor het berekenen van de stucwerk kosten; hoe dikker er gestuct moet worden, hoe hoger de prijs wordt. Hoe dik het stucwerk moet zijn is afhankelijk van hoe ongelijk of beschadigd muren en/of plafonds zijn. Bezit je een nieuwbouwwoning of een ander redelijk jong huis? Dan zullen de muren waarschijnlijk al redelijk effen zijn, en daarom wordt er voor het stucen van deze muren een dunne laag stuc gebruikt. Voor stucwerk met een dunne laag stuc betaal je gemiddeld zo’n 10 euro per vierkante meter.

Heb je een oud huis dat al lang niet meer gerenoveerd is geweest? Dan is er een grote kans dat je muren redelijk oneffen en beschadigd zijn, daarom zal er een dikke laag stucwerk gebruikt worden om deze muren te stucen. Voor het stucen met een dikke laag stuc betaal je gemiddeld zo’n 20  euro per vierkante meter. 

Tip: vraag steeds meerdere offertes van diverse stukadoors, om zo te kunnen genieten van de beste prijs. Bekijk ook zeker onze tips om te besparen op stucwerk kosten, deze vind je hierboven in dit artikel.

Vroeger was het niet altijd een goed idee om een nieuwbouwwoning te stucen, toen moest je vaak 5 jaar wachten zodat scheurtjes geen kans kregen. Dat is vandaag gelukkig verleden tijd, vandaag hoef je toch geen 5 jaar meer te wachten. Er is wel een ander nadeel: voor huizen die 2 jaar of jonger zijn, geld een btw-tarief van 21%, terwijl je op stucwerk in een huis dat ouder is dan 2 jaar maar 9 procent btw betaalt. Het is dus slimmer om te wachten tot je woning ouder is dan 2 jaar voordat je deze laat stucen, dit is uiteraard niet altijd mogelijk.

Over nat stucwerk verven is een slecht idee, daarom moet je stucwerk eerst een tijdje laten drogen voordat je er overheen verft. Maar waarom is dat eigenlijk? Wel, verven over nat stucwerk kan niet alleen het stucwerk zelf maar ook het schilderwerk beschadigen. Verven over nat stucwerk kan namelijk de oorzaak zijn van slecht hechtende verf of lagen verf die afbladderen. Hoelang je stucwerk moet laten wachten en drogen, is afhankelijk van enkele factoren zoals de dikte van het stucwerk, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Meestal geldt de volgende regel: per millimeter stucwerk moet je het stucwerk 1 dag laten drogen. Zo ben je altijd zeker van het beste resultaat.

Heb je nog een oude laag behang en vraag je je af of je hier overheen kunt stucen? Het antwoord op je vraag is dan: neen, je kunt niet over behang heen stucen. Je moet het behang dus eerst (laten) verwijderen. Dit doe je best met een stoommachine. Weet je niet hoe je behang moet verwijderen en heb je dit nog nooit gedaan? Dan kun je in de meeste gevallen de stukadoor inschakelen, hij of zij zal dit dan voor jou doen.

We hebben je al vaak vertelt dat zelf stucen veel nadelen heeft, maar wat zijn de nadelen dan eigenlijk? We bespreken het hieronder!

Geen garantie op je stucwerk

Doe je zelf je stucwerk? Dan heb je hier geen garantie op. Dat betekent dat je een probleem hebt, wanneer je dit stucwerk niet goed uitgevoerd hebt of schade aanricht. 

Stucwerk vereist veel tijd

Stucwerk vereist veel tijd, zeker als je nog nooit gestuct hebt. Maar waarom kan een stukadoor dat dan sneller dan je? Wel, dat komt doordat de stukadoor een jarenlange opleiding en ervaring heeft met stucwerk, hierdoor kan deze stukadoor dit sneller uitvoeren. Iemand die nog geen ervaring heeft met stucwerk en ook geen opleiding heeft gedaan om stukadoor te worden, moet zich uiteraard ook nog bijscholen over stucwerk. Dit kan door verschillende cursussen te volgen, maar uiteraard vereisen ook deze cursussen veel tijd. Nadat je deze cursussen gevolgd hebt, zul je trouwens nog steeds een minder goed resultaat verkrijgen dan wanneer je een stukadoor inhuurt. Kortom: door een stukadoor in te huren, bespaar je tijd en deze tijd kun je besteden aan de dingen die je wel graag doet. Bovendien ben je er zo ook zeker van dat het stucwerk goed uitgevoerd zal worden.

Stucwerk vereist veel moeite 

Heb je al een job en wil je dit graag gedurende een bepaalde periode combineren met het stucen van ruimtes in je woning? Dan zal dat niet alleen veel tijd, maar ook veel moeite vereisen. Na een vermoeiende werkdag hebben we namelijk allemaal niet veel energie meer en willen we alleen maar nog uitrusten. Dat kan niet als je na je werkdag nog moet stucen aan je woning. Stucen is immers helemaal niet rustgevend. Wie moe is, maakt ook sneller fouten waardoor je stucwerk slecht aangebracht kan worden. Slecht aangebracht stucwerk komt na een paar weken of maanden los van de muren, en dan heb je een groot probleem.

Heb je offertes gevraagd van verschillende stukadoors, en heb je daaruit één stukadoor gekozen? Dan kun je beginnen met de voorbereiding voor de komst van deze stukadoor. Maar wat moet je allemaal doen voordat de stukadoor aan je deur staat? Wel, er zijn enkele punten die je eerst kunt doen om het de stukadoor makkelijker te maken en een lagere prijs te betalen. Het eerste wat je kunt doen is de ruimtes die gestuct moeten worden volledig leegmaken, dat betekent dat je alle meubels weghaalt. Daarna kun je ook de afdekplaatjes van stopcontacten verwijderen samen met de trapleuningen. Hangt er behang aan je muren en weet je hoe je behang moet verwijderen? Dan kun je dit ook al doen, maar dat is niet nodig.

Zoals alles, moet je op stucwerk belastingen betalen. Niemand betaalt graag belastingen, zeker niet als het een groot bedrag is. Maar er is goed nieuws! Op stucwerk betaal je namelijk geen 21% btw, maar wel 9%. Die 12% kan een groot verschil maken, zeker als je een grote klus wilt laten uitvoeren. Let op: aan huizen die jonger zijn dan 2 jaar is er wel nog steeds een btw-tarief van 21% verbonden. Daarom is het aangeraden om, als dit tot de mogelijkheden behoort, even te wachten voordat je een nieuwe woning of nieuwbouwwoning laat stucen.