Droogtijd van stucwerk

Vorige slide
Volgende slide

Stucwerk muren geven een woning een luxe uitstraling. Al het harde werk (en de investering in mooie materialen) kan verspild zijn als het niet goed gedroogd wordt.

Het drogen van stucwerk is de belangrijke laatste stap. Net als met stucwerk gaan we hier behoedzaam mee om. Wil je professioneel stucwerk? Vraag een offerte aan.

 

Hoe lang duurt het voor stucwerk volledig droog is?

De hoeveelheid tijd die stucwerk nodig heeft om te drogen wordt bepaald door enkele verschillende elementen. Nadat het stucwerk helemaal afgewerkt is, is het belangrijk om gedurende de hele droogtijd voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je schade veroorzaakt die niet meer gerepareerd kan worden. Denk aan de scheuren die in pleisterwerk verschijnen of de glanzende vlekken die in latex spuitverf ontstaan.

De volgende overwegingen zijn dan ook belangrijk:​

Wanneer deze componenten beter beheerd worden, zal het stucwerk beter en in kortere tijd drogen. Hoewel het onmogelijk is het stucwerk veel dikker te maken, kunnen de andere parameters toch vrij effectief beheerd worden.

De droogtijd van stucwerk wordt gemeten in millimeters per dag, en we houden vaak een vuistregel aan die 1 mm per dag is. Als je besloten hebt om traditioneel pleisterwerk te gebruiken en je laagdikte wordt 10 millimeter, dan zal de droogtijd ergens tussen de 10 en 14 dagen liggen. Dezelfde richtlijn geldt voor het aanbrengen van dunne pleister op de muren van nieuwbouwwoningen, en de pleister is meestal volledig gedroogd en klaar om met latex gespoten te worden binnen twee dagen na het aanbrengen.

Het is mogelijk, maar niet nodig waarschijnlijk dat de pleister door de omstandigheden niet zo snel droogt als werd verwacht. Daarom moet je nooit beginnen met het spuiten van de pleister tot er geen vochtige plekken in het oppervlak zichtbaar zijn.

Vorige slide
Volgende slide

Luchtvochtigheid

Wanneer nieuw gebouwde huizen voor het eerst aan hun eigenaars worden gegeven, bevatten ze vaak een hoge vochtigheidsgraad omdat de huizen in de meeste gevallen nog niet behoorlijk verwarmd en geventileerd zijn. Je ontdoen van overtollig vocht in de lucht is eenvoudig met een luchtontvochtiger, die je kunt huren bij een groot aantal verhuurbedrijven voor woningverbetering en machines. Omdat het zo snel volloopt en, als het overloopt, een onverwacht lek in je huis kan veroorzaken, zorg je ervoor dat je een grote emmer hebt waar de ontvochtiger het water uit kan laten lopen.

Ventilatie

Nadat het stucwerk klaar is, moet je er altijd voor zorgen dat je huis voldoende geventileerd wordt. We suggereren hiermee niet dat je je ramen helemaal open moet zetten; we bedoelen eerder dat het voldoende is om ze in een schuine stand open te zetten. Je huis zal daardoor een gezonde tocht hebben, die het droogproces van het stucwerk versnelt.

Zorg voor frisse lucht in de ruimte

Als het erom gaat het stucwerk in zijn natuurlijke staat te laten drogen, is temperatuur veruit de cruciaalste van de overige factoren. Het vuur meteen maximaal opstoken is niet iets wat we ooit zouden aanmoedigen, want het kan blijvende schade aanrichten. Gips droogt van nature uit als de temperatuur in de loop van enkele weken geleidelijk verhoogd wordt, waardoor de kans dat het breekt kleiner wordt. Het is daarom aan te bevelen de temperatuur geleidelijk op te voeren tot maximaal 20 graden, en dat elke week met een tot twee graden te doen. Daarom moet je geen bouwverwarming gebruiken om het droogproces te versnellen.

Geduldig

Wees geduldig terwijl het stucwerk uitdroogt. Geduld is vereist. Het gebruik van geweld geeft nooit bevredigende resultaten en leidt bijna altijd tot schade die niet meer te herstellen is. Zowel je als de stukadoor zullen dit een onaangename ervaring vinden, en het zal niet helpen om de verbouwing op zijn toch al krappe tijdschema te houden.

Stukadoor offerte aanvragen?

Om een goed en realistisch beeld te krijgen van de exacte kosten voor het laten stuken is het altijd verstandig een vrijblijvende offerte op te vragen. Wij komen dan ook graag met u in contact, om uw eventuele vragen te beantwoorden en u een advies op maat te geven.