Welk stucwerk kun je gebruiken in een badkamer?

Zoals we je hierboven al vertelden zijn er heel wat soorten stucwerk die geschikt zijn voor de hoge vochtigheidsgraad die in badkamers heerst. De meest populaire soorten stucwerk voor badkamers zijn: Tadelakt, Microcement of Microbeton en Beton Ciré. Hieronder bespreken we elke soort stucwerk afzonderlijk.

Tadelakt

Tadelakt is een speciale soort stuc dat opgebouwd is uit kalk. Tadelakt komt uit de regio Marrakesh, in Marokko. Tadelakt is Marokkaans voor masseren. Deze naam werd niet zomaar gekozen, bij Tadelakt wordt het oppervlak toch gemasseerd met een vlakke steen door het polijsten. Het grote nadeel van deze soort stucwerk is dat Tadelakt zeer gevoelig is en snel beschadigd kan worden. Zo kun je best niet te veel shampoo of zeep laten vallen op deze soort stucwerk en ook bij het proper maken van muren met Tadelakt gebruik je best geen chemische producten. Maar hoe kun je muren met Tadelakt dan reinigen? Wel, dat kan door een spons met olijfzeep of Marseillezeep te gebruiken. Nog een nadeel van Tadelakt is dat het redelijk duur kan zijn doordat het geïmporteerd moet worden.

Microbeton en microcement

Ook Microbeton en Microcement zijn perfect geschikt voor badkamers. Ze zijn namelijk niet alleen bestendig tegen een hoge vochtigheidsgraad, maar ze hebben ook een coole en stoere look. Misschien vraag je je af waarom we Microcement en Microbeton bij elkaar plaatsen, dat komt doordat er niet veel verschil is tussen de twee soorten stucwerk. Het verschil tussen Microbeton en Microcement is namelijk enkel merkbaar in de hardheid en dikte. Heb je een dikke laag nodig? Dan is Microbeton de beste keuze voor jou, deze soort stucwerk wordt namelijk dik aangebracht en kan maximum 8 centimeter dik zijn. Hierdoor is Microbeton zeer sterk. Microcement daarentegen wordt iets dunner aangebracht.

Beton Ciré

Wil je een iets lagere prijs betalen voor het stucwerk in je badkamer? Dan kun je ook kiezen voor Beton Ciré. Beton Ciré is afkomstig uit Frankrijk en wordt ook wel eens “sierbeton” of “betonstuc”. Beton Ciré is een van de meest duurzame en sterke soorten stucwerk en is geschikt voor vochtige plaatsen zoals badkamers en keukens. Ook kun je met Beton Ciré zowel wanden als vloeren stucen. Deze zetten wij tevens geheel conform de voorschriften van de leverancier.

Beton Ciré staat ook bekend voor de mooie afwerking die het heeft. Beton Ciré is toch mooi doordat het ambachtelijk met de hand wordt toegepast, zo maak je een mooie betonlook. Soms wordt er op Beton Ciré nog een laag PU-coating aangebracht, dit zorgt ervoor dat het stucwerk helemaal vrij is van poriën. Er bestaan echter ook Beton Ciré afwerkingen die in 1 keer kunt monteren.

Je wist al dat Beton Ciré waterdicht is en dus perfect gebruikt kan worden in vochtige plaatsen zoals keukens en badkamers. Maar er is meer, want wist je dat Beton Ciré ook schimmelwerend is? Het aanbrengen van Beton Ciré zorgt dus voor een geweldige hygiëne en daarom wordt Beton Ciré vaak gebruikt in biologisch gevoelige plaatsen zoals ziekenhuizen.